Her araçta olduğu gibi kamyonlarda da periyodik bakımların aksatılmaması, aracın performansını ve kullanım ömrünü etkilemektedir. Kamyonlarda periyodik bakım her araç üreticisinin tavsiye ettiği aralıklarla yapılmalıdır. Dayanıklı olmalarına rağmen, kamyonlar zamanla bozulan malzeme ve hareketli parçalardan oluşan makinelerdir. Bu nedenle sürücülerin özellikle bakımlar konusunda işlemleri aksatmamaları gerekir.
Kamyonlarda her ay mutlaka yapılması gereken periyodik bakımlar ve dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
Motor lambası: Aracı çalıştırdıktan sonra motor lambası yanmaya devam ediyorsa olası arızalar için yetkili servise başvurun. Araçta emisyon veya sensör problemi olabilir. Yanıp sönüyorsa, daha ciddi bir problemi gösterir ve hemen servise götürülmelidir.
Uygun lastik hava basıncı ve durumu: Doğru hava basıncı, lastiğin ömrünü uzatmakla birlikte, aynı zamanda aracın daha düşük yakıt tüketmesini de sağlar.. Yola çıkmadan önce tüm lastiklerinizin genel durumunu kontrol edin. Lastiklerde düşük ya da aşırı yüksek hava, çatlak ya da düzensiz aşınma olmamalıdır.
Ön cam yıkama sıvısı: Bazı araçların iki rezervuarı vardır. Sıvı miktarı düşükse, normal musluk suyu ile değiştirmeyin. Bir cam yıkama sıvısı alın ve doldurun.
Otomatik Şanzıman Yağı: Motor çalışırken ve park halindeyken şanzıman sıvısını kontrol edin. Yağ seviyesi düşük olduğunu gösteriyorsa, araç için gerekli miktarda ekleme yapın.
Akü ve Kabloları: Akü kabloları temiz ve sağlam bir şekilde monte edilmelidir. Akü üç yaşında veya daha fazlaysa test edilmeli, gerekirse değiştirilmelidir.
Triger Kayışı: Triger kayışında aşınma ve yıpranma olup olmadığını kontrol edin. Gözle görülebilir çatlama, yıpranma veya hasar belirtileri varsa bu durum kayışların değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.
Hava ve yağ filtreleri: Bir motorun performansını en üst düzeye çıkarmak için yağ filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir.
Egzoz bakımı: Kamyonlarda periyodik bakım olarak dikkat edilmesi gereken konulardan biri de egzoz bakımdır. Eğer egzoz hasarlıysa ve sızıntı yapıyorsa hemen değiştirilmelidir.
Fren sistemi: Rot ve fren balataları dahil tüm fren sistemi kontrol edilmelidir. Eğer hasarlıysa değiştirilmelidir.
Hava filtreleri: Kötü havanın araç içine dolmaması ve kötü kokuyu engellemek için hava filtrelerinin düzenli kontrolü ve değişmesi gerekmektedir.